Logo

Miksi ostaisit sateenvarjon kun aurinko paistaa?

tekniset_nettiin.jpg

 

Eurocontrol järjesti yhteistyössä ANS Finlandin kanssa viiden päivän koulutuksen, jossa käytiin läpi erilaisiin uhkiin varautumista. Koulutukseen osallistui omien ammattilaistemme lisäksi ilmailun asiantuntijoita mm. Trafista.


Koulutuksessa käytiin läpi kyberturvallisuusasioita ilmailun turvaamisen näkökulmasta. Karkeasti jaotellen ilmailuun kohdistuvat uhkat koskevat kolmea osa-aluetta: ilmatilaa, lentokoneita ja lentoaseman toimintoja, mutta koulutuksen pääalue käsitteli ilmaliikenteen hallintaan liittyvien järjestelmien (ATM) toimintaan.

Uhkaskenaarioita eri osa-alueilta on helppo tunnistaa, usein ne kohdistuvat järjestelmiin ja palveluihin.

Kyberturvallisuus on arkea ja se on pysyvä toiminto

Koulutuksen tarkoituksena oli opetella tunnistamaan oman organisaatiomme mahdollisia teknisiä heikkouksia ja miten uuden teknologian tuomien uhkien toteutumista voitaisiin estää tulevaisuudessa.

 -  Turvallisuuteen satsaaminen maksaa aina, mutta oli sitten kyseessä raha tai henkilöresurssit, ei meillä ole varaa olla investoimatta. Tietoturvatietoisuuden ylläpitäminen on tärkeää, jotta osaamme varautua erilaisiin uhkiin ja palvelunestohyökkäyksiin, joita meidänkin järjestelmiimme väistämättä kohdistetaan, muistuttaa ANS Finlandin teknisestä lennonvarmistuksesta vastaava johtaja Jukka Piilola.

Eurocontrolin kyberturvallisuuskoulutus järjestettiin tällä kertaa poikkeuksellisesti Suomessa. Koulutus oli niin suosittu, että valitettavasti kaikille kiinnostuneille ei riittänyt paikkoja. Pyrimme järjestämään vastaavia koulutuksia myös tulevaisuudessa.

Kouluttajien suosittelemaa lukemista turvallisuusasioista:

- Eurocontrol guidance for ATM security: https://www.eurocontrol.int/tags/atm-security

- Schneier on Security: https://www.schneier.com/

 

P.S. Jotta vastaisimme myös otsikossa esittämäämme kysymykseen, suosittelemme kastumisen välttämiseksi pitämään sateenvarjoa mukana ja käyttövalmiudessa, jotta et kastuisi kun sadepäivä osuu kohdalle.