Logo

Lennonjohdon hälyttäminen harvinaista         

välineet.jpg       

Eilen uutisoitiin tapahtumasta, jossa lennonjohtaja hälytettiin töihin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jotta sairastuneelle lapselle saatiin toimitettua elintärkeät laitteet lentokoneella Tukholmasta. Oulun lentoasemalla ei ole viikonloppuina öisin lentotoimintaa, joten lennonjohto oli kiinni.  

Oulun lennonjohdon apulaispäällikkö saatiin kuitenkin hälytettyä ripeästi paikalle.  

”Vastaavia tilanteita joissa lennonjohtaja hälytetään töihin keskellä yötä, tapahtuu erittäin harvoin.  Suunniteltuja hätälentoja sen sijaan tapahtuu verkostolentoasemilla vuosittain 10-15 kertaa. Esimerkiksi elinsiirtotapauksissa meillä on mahdollisuus toimia hieman suunnitellummin, kertoo ANS Finlandin operatiivisesta lennonvarmistuksesta vastaava johtaja Heikki Isomaa.

Mitä lennonjohtajan tehtäviin kuuluu hälytystilanteessa

Hälytystilanteessa lennonjohtaja saapuu lentoasemalle työpisteeseensä ja suorittaa normaalit lennonjohdon avaamistoimenpiteet.

Toimenpiteet sisältävät koordinointia aluelennonjohdon ja lennonneuvontakeskuksen kanssa, jotta ilmatila lentoaseman ympäristössä saadaan muutettua valvotuksi. Lisäksi lentoasemalla tulee olla paikalla kunnossapito- ja pelastuspalveluhenkilöstöä, jonka kanssa yhteistyössä varmistetaan että kiitotie on käyttökunnossa.

 

”Olemme todella iloisia uutisista joiden mukaan elintärkeät laitteet saatiin toimitettua ajoissa auttamaan sairastunutta Sulo-poikaa, Isomaa iloitsee.”