Logo

Dronen lennättäminen lentoaseman lähistöllä ja valvotussa ilmatilassa

drone.jpg

Jos olet ammattimaisesti toimiva RPAS-lennättäjä (Remotely Piloted Aircraft System) tai lennätät kauko-ohjattua lennokkia harrastuksena, sinun on pyydettävä lupa miehittämättömän ilma-aluksen lennättämiseksi valvotussa ilmatilassa ja lentoaseman läheisyydessä. Katso tältä sivulta lentoasemakohtaiset ohjeet.

Tietosuojaseloste

Dronen lennättäminen Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsinki-Malmin lentopaikan alueella

Pääsääntöisesti dronen, miehittämättömän ilma-aluksen tai kauko-ohjattavan lennokin lennättäminen viiden kilometrin säteellä Helsinki-Vantaan lentoasemasta ja Helsinki-Malmin lentopaikasta on kielletty.

RPAS-toimijoillekin lupia voidaan myöntää vain erittäin perustelluista syistä. Tiedustelut lähetetään ANS Finlandille sähköpostilla viimeistään viisi arkipäivää ennen toivottua lennätysaikaa.

Liitä mukaan Helsinki-Vantaan ja Helsinki-Malmin ilmatilaa kuvaava VAC-kartta, johon olet piirtänyt lennätysalueen. VAC-kartan saat ANS Finlandin ylläpitämästä AIP-palvelusta. Valitse AD 2 Lentopaikat -linkki ja sen jälkeen Helsinki-Vantaa. VAC-kartan löydät taulukosta otsikon Visual Approach and Landing Charts alta.

Ilmoita sähköpostissa seuraavat tiedot:

  •     yhteystietosi (yrityksen nimi, yhteyshenkilön nimi, sähköposti ja puhelinnumero)
  •     lennätyspaikan katuosoite tai koordinaatit
  •     toivottu lennätysaika

Dronen lennättäminen muiden lentoasemien alueella

Lennokin lennättämisestä Jyväskylän ja Utin lentoaseman lähialueella on aina sovittava erikseen huolimatta siitä, millä korkeudella tai missä paikassa lennokkia lennätetään.

Muiden lentoasemien osalta lennättämisestä on sovittava etukäteen, jos haluat lennättää kauko-ohjattua ilma-alusta tai lennokkia alle viiden kilometrin etäisyydellä kiitotiestä tai yli 50 metrin korkeudella. Useimmissa tapauksissa kyseiset alueet ulottuvat kiitotien suunnassa noin 20 kilometrin ja sivusuunnassa noin 13 kilometrin lentoasemaa ympäröivään maastoon.

Kun lennätät kauko-ohjattavaa lennokkia lentoaseman lähistöllä, pyydä lupaa tällä lomakkeella. Liitä hakemukseen mukaan VAC-kartta, johon olet piirtänyt lennätysalueen. Lisäksi lennättäjän tulee soittaa kyseisen lentoaseman lennonjohtoon ja sopia lennätystoiminnan reunaehdoista.

Sekä VAC-kartat että lennonjohdon yhteystiedot saat ANS Finlandin ylläpitämästä AIP-palvelusta. Klikkaa AD 2 Lentopaikat -linkkiä ja valitse lentoasema.

  • VAC-kartan löydät taulukosta otsikon Visual Approach and Landing Charts alta. Tulosta kartta ja piirrä siihen lennätysalue. Skannaa kartta ja liitä se mukaan hakemukseen.
  • Lennonjohdon yhteystiedot saat Tekstisivut-linkkiä klikkaamalla.

Toimittaessa näköetäisyyden ulkopuolella tai muuten ilmailumääräyksessä OPS M1-32 annettujen yleisten ehtojen vastaisesti RPAS-toimijat  eli ammattimaisesti miehittämätöntä ilma-alusta ohjaavat lennättäjät voivat erityistehtäviä varten esittää ANS Finlandia perustamaan niin sanotun tilapäisen vaara-alueen. Tällaisia erityistehtäviä ovat esimerkiksi yhteiskunnallisesti merkittävä tutkimus- ja koulutustoiminta sekä myrskytuhojen kartoitus. Tilapäinen vaara-alue voidaan perustaa enintään kahden viikon ajaksi.

RPAS-toimijan hakuohjeet tilapäisen vaara-alueen esittämiseksi löytyvät tästä lomakkeesta.  Liitä mukaan karttakuva esitetystä vaara-alueesta ja varmista hakemuksen perilletulo AMC-yksiköstä, jonka yhteystiedot saat ohje- ja hakulomakkeesta. Osoita muut ilmailumääräyksestä OPS M1-32 poikkeavat ilmatilavarausesitykset Trafille.

Lisätietoa

Tämän sivun ohjeet perustuvat liikenteen turvallisuusvirasto Trafin määräys OPS M1-32:een ja ilmailulain 11 §:ään tilapäisestä vaara-alueesta. Kaikkien lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten käyttäjien on hyvä ottaa selvää turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan liittyvästä lainsäädännöstä. Lisätietoja dronen harrastuslennättämisestä saa Trafin droneinfo -verkkopalvelusta.